top of page

Wat is Yacon?

Yacon?

Yacon (Smallanthus sonchifolius) is een veelzijdige plant die voornamelijk bekend staat om zijn eetbare wortelknollen. Wetenschappelijk onderzoek van het vaatstelsel van Yacon laat zien dat het een verdikte wortel is. Hoewel het er aan de buitenkant uitziet als een zoete aardappel is het anatomisch gezien geen knol, wat een (zoete) aardappel dus wel is. En in feite is het ook geen wortel, zoals pastinaak of peen. Bekijk je de Yacon onder een microscoop dan blijkt het meer een combinatie te zijn van wortel- en knol structuren. Dit maakt ‘Wortelknol’ de enig juiste term voor Yacon. Toch zal ik het regelmatig 'knol' noemen, voor het leesgemak.
 

De Yaconplant behoort tot de zonnebloemfamilie en kan tot wel twee meter hoog groeien. De knollen van de Yacon  hebben een unieke, knapperige textuur en een verfrissend zoete smaak die doet denken aan een kruising tussen een appel, watermeloen met een vleugje peer. Deze wortelknollen zijn niet alleen lekker, maar ook bijzonder voedzaam en veelzijdig, wat bijdraagt aan de groeiende populariteit van Yacon als superfood.

In de zomer produceert de Yacon plant kleine, gele bloemen die sterk lijken op miniatuur zonnebloemetjes. Ze verschijnen aan het einde van de lange, rechtopstaande stelen en maken de Yacon een prachtige plant voor in de tuin. Daarnaast trekken ze nuttige insecten aan, zoals bijen en vlinders, die helpen bij de bestuiving.

Yacon is dus niet alleen heel voedzaam, het is een mooie plant om in je tuin te hebben, en ook nog eens ecologisch waardevol.

20231024_161707_edited_edited.jpg
17.png

De oorsprong

Yacon komt oorspronkelijk de Andesgebergte in Zuid-Amerika, waar het al minstens 2000 jaar  verbouwd wordt door inheemse volkeren. De plant gedijt zelfs op hoogtes tussen de 900 en 3400 meter en is een belangrijk gewas in landen zoals Peru, Bolivia, Ecuador en Colombia. In deze regio's wordt Yacon gewaardeerd om zijn voedingswaarde en medicinale eigenschappen.

 

De naam 'Yacon' is afkomstig uit de Quechua-taal, waarin 'yaku' water betekent en 'unu' wortel, wat verwijst naar de hoge waterinhoud (80%!) van deze wortelknollen. De plant staat ook bekend onder verschillende bijnamen, zoals 'appelwortel' vanwege de knapperige textuur en de zoete smaak die doet denken aan appel, en 'Peruaanse grondappel' vanwege zijn oorsprong. In Peru en omstreken noemt men de Yacon ook wel 'apple of the earth' genoemd. Waarom de bijnaam 'Zonneappel' is bedacht is natuurlijk vanwege de familieband met de zonnebloem.

De populariteit van Yacon is de afgelopen jaren wereldwijd toegenomen, mede dankzij de herontdekking van de gezondheidsvoordelen en 

veelzijdigheid in de keuken.

bottom of page