
Zalmfilet met een moes van Yacon en Zoete Aardappel
Zalmfilet met een moes van Yacon en Zoete Aardappel
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de zalm:
-
4 zalmfilets (ongeveer 150-200 gram per stuk)
-
2 eetlepels olijfolie
-
1 citroen (sap)
-
Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
-
Verse dille voor garnering als je hiervan houdt
Voor de moes van Yacon en zoete aardappel :
-
500 gram Yacon, geschild en in blokjes
-
500 gram zoete aardappel, geschild en in blokjes
-
2 eetlepels boter
-
100 ml melk (of plantaardige melk)
-
Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
-
1 eetlepel verse tijmblaadjes (optioneel)
Voor de garnering:
-
Een cirtoen in schijfjes
-
4 Handjes veldsla
-
1 rode zoete ui in schijfjes
-
1 a 2 tomaten
-
1 rode paprika
-
Naar smaak peterselie en/of dille
Instructies:
Voor de yacon en zoete aardappel moes:
-
Koken:
-
Breng een grote pan met gezouten water aan de kook.
-
Voeg de blokjes Yacon en zoete aardappel toe en kook ze in ongeveer 15-20 minuten gaar, tot ze zacht zijn.
-
-
Moes maken:
-
Giet de Yacon en zoete aardappel af en doe ze terug in de pan.
-
Voeg de boter en melk toe en stamp alles tot een moes.
-
Breng op smaak met zout, peper en eventueel de verse tijmblaadjes.
-
Voor de gebakken zalm:
-
Voorbereiden:
-
Bestrooi de zalmfilets met zout, peper.
-
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
-
-
Bakken:
-
Leg de zalmfilets met de huid naar beneden in de pan. Bak ze 4-5 minuten zonder te bewegen, zodat de huid knapperig wordt. In eerste instantie bakt de huid vast. Deze komt los als je geduld hebt.
-
Draai de filets om en bak ze nog eens 2-3 minuten, of tot de zalm net gaar is (de exacte tijd hangt af van de dikte van de filets).
-
-
Serveren:
-
Verdeel de Yacon en zoete aardappel moes over vier borden.
-
Leg op elk bord een zalmfilet naast de moes.
-
Leg er een schijfje citroen naast om over de zalmfilets uit te knijpen.
-
Leg een handje veldsla op het bord, met stukjes tomaat, paprika en wat plakjes ui.
-
Garneer met verse dille of peterselie naar smaak.
-
Tips:
-
Zorg ervoor dat de zalmfilets op kamertemperatuur zijn voordat je ze bakt, dit helpt om gelijkmatig te garen.
Geniet van je zalmfilet met een moes van Yacon en zoete aardappel, een heerlijke en gezonde maaltijd!
_edited.jpg)