
In de keuken
Yacon, enorm veelzijdig in de keuken
Yacon heeft een sappige en knapperige structuur met een frisse en licht zoete, soms wat waterige smaak. Deze veelzijdige knol is op verschillende manieren in de keuken te gebruiken. Yacon kun je bijvoorbeeld rauw eten, wat het ideaal maakt voor frisse salades. De knollen zijn een heerlijke toevoeging aan allerlei zoete en hartige gerechten.
Naast het rauw eten, kun je Yacon ook stoven of roerbakken. Door het sap uit de knol te persen en in te koken, ontstaat er een dikke stroop. Yaconsiroop is een zoete, stroperige massa die je kunt gebruiken voor jam, pannenkoeken, cakes, en andere gebakjes. Het geeft een unieke smaak en textuur aan je zoete creaties.
Als Yaconsiroop is het een heerlijke zoetstof en dat is het ook als je dunne plakjes droogt en vervolgens tot poeder maalt. Ook de bladeren kunnen worden gedroogd. Deze smaken niet zoet, maar zijn heerlijk en gezond in bijvoorbeeld een smoothie.
Over de bladeren gesproken...als je deze plukt voordat de eerste nachtvorst is geweest, dan kun je er heerlijke super gezonder thee van maken. In verse of gedroogde vorm.
Of je nu geniet van Yacon rauw in een salade, gestoofd als bijgerecht, droogt tot lekkere chips, verwerkt tot een heerlijke siroop, drinkt als thee of ijsthee, deze knol is echt veelzijdig. Dus, als je het rauw niet zo lekker vindt, probeer het dan eens te koken, maak er siroop van, of zet een lekker kopje thee. Je zult versteld staan van de mogelijkheden!
_edited.jpg)